Skip to content

Småbørn, sovemedicin, en nyhedsjæger, og 23.000 høns.

10/04/2012

Lægemiddelstyrelsen har en fin side hvor man kan slå op i statistikken over lægemiddelforbruget i Danmark. Det hedder MEDSTAT (se: medstat.dk), og det er såre enkelt at slå op i. En nysgerrig person kan for eksempel slå op under lægemiddelgruppen “Sove- og angstdæmpende medicin” og klikke på aldersgruppen 0-4 år (begge køn) for 2010. Og så kan den nysgerrige person få at vide at der er udskrevet 23.000 doser til denne aldersklasse i 2010.

Det var der en nyhedsjæger der gjorde. Fra metroXpress. Og så fløj fjerene sagomelme.

Og det blev til: “Stik mod Sundhedsstyrelsens anbefalinger fik i alt 2.274 babyer og småbørn samlet 23.000 sovepiller i 2010.” [avisen.dk]

Det blev til: “Børn tager 245.000 sovepiller om året.” [Politiken]

Det blev til: “Ukendt risiko for sovepille-børn.” [TV2 Nyhederne]

Det blev til: “Det er et meget højt antal, som man må og skal gøre noget ved med det samme, for børn skal ikke have sovemedicin. Men tallene er udtryk for, at børns dårlige søvnvaner – og deraf følgende søvnproblemer – lige nu er et kæmpe problem i familierne” [Læge Vibeke Manniche, i MetroXpress]

Det blev til: “Raske børn skal ikke have sovemedicin, og er det et længerevarende forbrug, er det stærkt problematisk” [Steffen Thirstrup, Lægemiddelstyrelsen].

Og det nåede at blive til mange flere overskrifter.

Hvis nu nyhedsjægeren (der er andre ord der frister mig her, men jeg afstår!) fra metroXpress havde løftet blikket – bare løftet blikket lidt opad på skærmen – havde nyhedsjægeren set følgende med fed: Beroligende midler, til behandling af svær angst, som sovemedicin og mod kramper (inkl. feberkramper). N03AE anvendes endvidere mod epilepsi.

Kramper, feberkramper og epilepsi? Så er de 23.000 doser nok ikke bare “sovemedicin”. Så er det nok ikke bare til babyer som forældrene ikke kan få til at sove! Og Lægemiddelstyrelsen forsøgte da også at sige at tallene bl.a. dækkede diazepam, der bruges til feberkramper til børn, men den bisætning nåede aldrig rigtig ud i æteren.

Idag udsender Lægemiddelstyrelsen et nyhedsbrev hvor de berigtiger statistikken og slår et stor søm igennem historien: 97% af denne medicin er til feberkramper. Men nu har alle medierne forladt sagen. Og historien om de 23.000 høns har efterladt et slør af misinformation over samfundet af at “småbørn generelt er overmedicinerede med farlig sovemedicin”.

For lidt, for sent, for usynligt. For hulen da.

Men skylden for den tillids-ødelæggende historie ligger fortrinsvis på én person. Lad mig lige tale med den “nyhedsjæger” et øjeblik.

Reklamer

From → Kommentariatet

2 kommentarer
  1. Detektor (DR) grillede også denne historie igår. Fortjent. http://www.dr.dk/P1/Detektor/.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: