Skip to content

Lægemiddelvurdering i Sundhedstyrelsen: Får vi med tiden en slap og utilstrækkelig funktion?

23/02/2012

Lægemiddelstyrelsen er blevet lagt ind under Sundhedsstyrelsen [se nyhedskilde]. Dermed er det lille kontor (med det mundrette navn: Institut for Rationel Farmakoterapi) der stod for at vurdere ny medicin og informere de praktiserende læger om medicin, også blevet lagt ind i Sundhedsstyrelsen.

Det kan godt bekymre mig lidt. 

En hel del af opgaverne i det gamle Lægemiddelstyrelsen er opgaver som medicinalvirksomheder skal betale gebyrer for. Sagt lidt kækt, så tjener denne del af Lægemiddelstyrelsen deres egne penge. Men det gør “kontoret” ikke. Og nu er “kontoret” altså lagt ind i Sundhedsstyrelsen, hvor det i fremtiden skal være med til at informere – ikke bare praktiserende læger, men også sygehuslæger, sundhedspersonale og patienter. Der vil blive lave en samlet sektion for disse opgaver. Den har, så vidt jeg ved, ikke fået navn endnu. 

På den ene side skiller det “betalingsopgaverne” for medicinalvirksomhederne fra den neutrale vurdering information om medicin. Og at holde penge fra medicinalvirksomheder adskilt fra lægemiddelinformation, det er en stor besættelse for lægestanden (og andre stande) i disse tider. 

På den anden side gør det den nye sektion følsom for fremtidige nedskæringer. Og store personalenedskæringer er i allerhøjeste grad på vej i Sundhedsstyrelsen [se nyhedskilde]. “Nej, det ville man da ikke gøre”, hører jeg én og anden sige. “Det handler jo om borgernes helbred!” Men lad mig så lige minde om de store nedskæringer i Fødevarestyrelsen og Fødevarekontrollen sidste år. Og det temmelig lille kontor har i forvejen et temmelig lille budget. 

Risikoen. Risikoen er at Sundhedsstyrelsen laver en stærkt minimaliseret sektion for lægemiddel- og behandlingsvurdering og information. I værste fald får vi en slap og utilstrækkelig funktion (sorry). Det vil betyde at lægerne vil søge en mere fyldig, faglig information andetsteds – – – hos lægemiddelvirksomhederne. 

Håbet. Men lad os mønstre optimismen og håbe at den nye sektion vil blive ledet af en skalpelskarp ildsjæl der virkelig vil aktiv information.

Og en lille skarp! Sundhedsstyrelsen skriver også at man vil fortsætte med det gamle kontors månedsblad (Rationel Farmakoterapi) og hjemmesider (irf.dk og medicinmedfornuft.dk). Så håber jeg edderdyleme at de to ting bliver spidset lidt mere til.  

Reklamer

From → Kommentariatet

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: