Skip to content

Novo Nordisk’s placebo: Er negative resultater bedre end positive?

06/02/2012

Prøv engang at lade to mennesker – hhv. en positivt og en negativt indstillet person – skille et gammeldags vækkeur ad og samle det igen. Hvem tror du får det bedste resultat?

Vi mennesker har næsten altid en forventning (eller et ønske) om hvad der vil ske i en bestemt situation. Det har forskere også.  Og hvis vi forskere ubevidst ønsker at et forsøg skal lykkes, får det flere chancer eller mere omsorg. Hvis vi ubevidst ikke forventer eller ikke ønsker at noget skal virke i et forsøg, så bliver forsøget ikke designet til succes eller udført helt så tålmodigt. Forskere er mennesker – derfor.

For positive eller for negative resultater? Information kommenterer (i en ny serie om medicinalindustriens magt) at Novo Nordisk har afslået at give placebo-medicin (dvs. “tom” medicin uden virkning) til flere forskere. Kristian Villesen skriver: “Man ved fra internationale undersøgelser, at forskning finansieret og kontrolleret af industrien har en tendens til at falde mere positivt ud for virksomhederne end uafhængige forskeres forsøg.” Men uafhængige forskere kan have en lige så stærk hældning den modsatte vej – for interessen i at se den nye medicin fejle. Det vil nemlig være et spændende og opsigtsvækkende resultat. Her er der ikke stor forskel på journalister og forskere: Konfliktstof og sensationer er nemme at publicere, og de kommer nemmere på forsiderne af de bedste tidsskrifter.

Novo Nordisks mulige bevæggrunde.Deres (Novo Nordisks) bevæggrund (for at afslå) er åbenlys: tænk nu, hvis de uafhængige forskere fandt ud af, at Victoza ikke har nogen effekt mod overvægt.” Ja, det er én åbenlyst mulig årsag. Men jeg ser flere åbenlyst mulige årsager. Tænk hvis Novo Nordisk gerne selv ville have æren af at publicere først? Tænk hvis Novo Nordisk havde relevante, kritiske kommentarer til de metoder som de uafhængige forskere ville anvende? Tænk hvis de uafhængige forskere lavede forskning af lav kvalitet? Tænk hvis de uafhængige forskere var uerfarne forskerstuderende?

Så kan jeg godt forstå at Novo Nordisk høfligt afslår. Victoza er trods alt deres barn. Og når vi nu véd at forskning kan være skævvredet mod en bestemt konklusion – skal medicinalvirksomhederne så tvinges til at forære placebo til en fjendtligsindet forskergruppe? Eller til en forskergruppe der støttes af en konkurrerende medicinalvirksomhed?

“Eller endnu værre: Hvis de fandt hidtil uopdagede bivirkninger, som fremover ville klæbe sig til navnet Victoza.” Det ville Novo Nordisk formentlig være ligeglade med. For der er særdeles skrappe krav om at skulle rapportere samtlige bivirkninger i hele en medicins levetid. Og hvis der dukker en ny flok bivirkninger op, kommer de med statsgaranti med på indlægssedlen.

Fri forskning er ikke altid bedre. For at slå det fast: At forskning er uafhængig af lægemiddelvirksomheder gør den ikke automatisk mere sand, mere objektiv eller af bedre kvalitet.

Men balance er bedre. Indrømmet: Fordi lægemiddelvirksomhederne er tvunget til at lave meget store og kolossalt dyre patient-undersøgelser med deres nye medicin, så kommer alle andre undersøgelser til at se både skravlede og underfinansierede ud. Og ja, jeg synes også (som debatteret andetsteds i Information) at der mangler en større statsfinansieret forsøgsafprøvning af nye lægemidler. Der kunne blive råd til at fremstille placebomedicin, og det ville sætte vækst i de dygtige kliniske forskningsvirksomheder og -miljøer vi har i Danmark. Det har vi brug for.

Reklamer
2 kommentarer
  1. Og nogen i Lægemiddelindustriforeningen er selvfølgelig enige (og nej, jeg er ikke i lommen, selv om jeg da snart nok må overveje at gøre rede for “conflicts of interest” her på sitet):
    http://www.lifdk.dk/sw59717.asp?gbi=59f351b5-ad9b60bb-fb02a5ae.

Trackbacks & Pingbacks

  1. “More often than not, ego trumps money.” « MEDIEMEDICIN.DK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: