Skip to content

Kort nyt: Lundbeck og Ossianix

03/01/2012

Lundbeck har investeret i det lille amerikanske selskab Ossianix. Det er spændende!

Ossianix driver forskning indenfor biologiske lægemiddelstoffer. Biologiske lægemiddelstoffer er store, biologiske molekyler – tænk på for eksempel insulin og vækshormon – der er så store og komplekse at de skal fremstilles af levende celler i en gæringstank. Modsat har vi de små kemiske lægemiddelstoffer, der i princippet kan hækles sammen i en kolbe i et kemisk laboratorium. Historisk set har det meste af lægemiddelindustrien kun arbejdet med de små molekyler – men de seneste 10 år er der sket en kolossal omvending, og nu ser vi en lige så stor del af forskningen indenfor de biologiske molekyler. Hvilket er godt: Biologiske lægemidler er milde, virker i små doser og giver os nye muligheder for at behandle de svære sygdomme.

Blandt de biologiske lægemidler er antistoffer nye og vigtige lægemidler. Antistoffer er en naturlig del af immunsystemer. Ossianix laver antistoffer – eller rettere, de laver antistof-lignende molekyler (kaldet VNAR) der har cirka 1/10 størrelse af de rigtige antistoffer. VNARs kan bruges til at påvirke centralnervesystemet. Det passer som hånd i handske til Lundbecks speciale indenfor de neurologiske sygdomme.

Investeringen er interessant, fordi Lundbeck hidtil har holdt sig til “små molekyler”, mens de fleste andre store lægemiddelvirksomheder allerede har kastet sig over de biologiske lægemiddelstoffer. Nu er Lundbeck officielt kommet ind på den biologiske banehalvdel.

Det er også interessant, fordi en af Lundbecks meget erfarne topfolk, Anders Buur, er flyttet til USA som chef for Lundbecks US Drug Development. Der er en spændende satsning dér, som jeg glæder mig til at følge.

Reklamer

From → Nyheder

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: