Skip to content

Livsfarlig mistanke: Læsning af Ekstra Bladet har dræbt tre danskere

02/01/2012

“Livsfarlig mistanke: Rygestoppille Champix har dræbt tre danskere.” Jeg stod mellem jul og nytår i et lokalt fastfoodetablissement da Ekstra Bladet fangede mit blik. Mens jeg ventede på familiens (meget usunde og fedtskatteramte) aftensmad, kunne jeg læse resten af artiklerne – for der var flere sider med dem. Og hvis ikke aftensmaden kunne skaffe mig tre blodpropper på hjertet, så kunne følgende skriverier ihvertfald:

“En aktindsigt Ekstra Bladet har søgt i i Lægemiddelstyrelsens bivirkningsdatabase afslører således, at der siden 2007 er blevet indberettet tre dødsfald og 214 andre personer har oplevet alvorlige skader såsom hjerteproblemer, selvmordsforsøg og depression, hvor der er mistanke om, at rygestoppillen Champix er årsagen.”

Punkt 1: Der er mistanke om tre (3) dødsfald ud af 26.000 danske brugere. Mistanke! Det faktum at en kvinde har fået en blodprop i hjertet, kan skyldes mange ting. Hvis vi talte om tre beviste dødsfald ud af 26.000, så skulle man klart overveje om der stadig var flere fordele end ulemper ved lægemidlet. Men – mistanke?

“Trods de alarmerende oplysninger har hverken producenten af pillen eller Lægemiddelstyrelsen gjort et stort nummer ud af at fortælle danskerne eller deres læger, at pillerne kan være livsfarlige, afslører Ekstra Bladet i dag.”

Punkt 2: Kanske at lægemiddeleksperterne efter moden faglig overvejelse ikke mener at det er så alarmerende som Ekstra Bladet mener. Ja, der er informeret. Nej, der er ikke slået store plakater op på alle torvene i alle byerne.

Lægemiddelstyrelsen: Det er bekymrende.”

Punkt 3: Ja, naturligvis siger Lægemiddelstyrelsen dét. For hvilken udtalelse til en avis ville Lægemiddelstyrelsen mon vælge, hvis de ønskede at læserne af Ekstra Bladet skulle have tillid til Lægemiddelstyrelsen efter dé saftige overskrifter om Champix. Ville de vælge –  “Vi er slet ikke bekymrede og vi følger ikke udviklingen”, eller ville de vælge – “Vi er naturligvis bekymrede og følger lægemidlet tæt”? Netop.

Destruktiv journalisme. Det er en forbasket sensationalisering af fakta på en måde som de fleste læsere ikke kan gennemskue – og dét er fejt. Og det er udelukkende bragt til torvs fordi mange mennesker omkring nytår har planer om at gennemføre rygestop. Hvilken nytte har disse avisartikler for borgerne? De bliver måske mere angste for medicin – enten for deres medicin helt generelt, eller for Champix. De fravælger måske et planlagt rygestop. De mister tillid til de kontrolinstanser vi allerede har på plads – Lægemiddelstyrelsen, de praktiserende læger, etc. Hvad nytte har borgerne af det?

Al medicin skal tages med varsomhed. Al medicin har bivirkninger. Al medicin skal vælges med en overvejelse om fordele mod bivirkninger. Og al receptpligtig medicin er under stærk, tæt kontrol. Der findes ikke helt sikre lægemidler uden bivirkninger, og det er ikke sensationelt.

Livsfarlig mistanke? Hold op, hvor er det ringe journalistik. Faktafordrejende, destruktiv og samfundsunyttig. Og så er det helt gratis for Ekstra Bladet. Det er lige før at jeg ønsker mig statskontrollerede medier i Danmark…

Reklamer
3 kommentarer
  1. Tilføjelse fra Lægemiddelstyrelsens nyhedsbrev: “Lægemiddelstyrelsen har i alt modtaget indberetninger om mulige bivirkninger fra 480 personer, der har brugt Zyban eller Champix i perioden 2001 – 2011, heraf indeholder otte af indberetningerne dødsfald. Det gælder for alle otte dødsfald, at det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at sandsynligheden for, at dødsfaldet skyldes brug af lægemidlet, er meget lille eller usandsynlig.”

  2. Tilføjelse om strammere regler for urigtige oplysninger i medierne generelt: “Aviserne skal ikke længere kunne nøjes med en note på side 17, når de har bragt forkerte oplysninger på forsiden. Et flertal i Folketinget vil derfor se på muligheden for at skærpe straffen til medier, som bryder pressens etiske regler.” [citat: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2012/01/10/044106.htm?rss=true%5D

Trackbacks & Pingbacks

  1. Rygestoppillen Champix – og de uvildige læger « MEDIEMEDICIN.DK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: