Skip to content

Lundbeck siger farvel til “dødssprøjten” Nembutal

22/12/2011

Der har været lidt stille på mediemedicin.dk. Der er travlt op til årsslutningen, så der har ikke været meget tid til bloggen. Og det er ikke bare på mediemedicin at der har været travlt – de har også haft travlt ude på Lundbeck. 

Lundbeck A/S har netop solgt tre af sine mindre lægemidler til det amerikanske firma Akorn. Det ene af lægemidlerne er “årets mediemedicin” – Nembutal – kendt for at blive anvendt til udførelse af dødsstraf. Salget træder i kraft med øjeblikkelig virkning, og dermed kan julefreden sænke sig over Valby. Det siger jeg med et smil, for det har katteme ikke været nogen rar sag.

Lundbeck har ikke – hvad der ellers er meget almindeligt når én medicinalvirksomhed sælger rettigheden til lægemidler til en anden medicinalvirkomhed – fået indskrevet royalties i kontrakten. Meget klogt gjort. For ellers ville jeg have væddet ganske meget på at en af årets overskrifter i 2012 havde været “Lundbeck tjener stadig millioner på henrettelser”. Or words to that effect.

Godt nytår, Lundbeck. Langt om længe.

Reklamer

From → Nyheder

3 kommentarer
 1. En kort opfølgende kommentar:

  Pressemeddelelsen (se: http://investor.lundbeck.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=635094) er klassisk smukt skrevet, med mange pointer om Lundbecks amerikanske portefølje og strategiske fokus. Ikke et ord om det-I-ved-nok, men understregninger af at 1) Nembutal har aldrig været af strategisk betydning for os, 2) vi modtager ikke royalties for Nembutal-salget i USA, 3) Akorn fortsætter med vores distributionsbegrænsninger (for at hindre brugen af Nembutal til henrettelser).

  Forresten er det kun de amerikanske rettigheder til Nembutal som Lundbeck har frasolgt; ikke de globale rettigheder.

  Med andre ord: Årsagen til at Lundbeck gerne vil af med Nembutal, er det-I-ved-nok. Og vi forstår.

 2. Sune Faurschou Isaksen permalink

  Korrekt, men det er vel alt andet lige nu blevet nemmere for det amerikanske fængselsvæsen at få adgang til Nembutal. Det kunne man velsagtens også bebrejde Lundbeck, hvis man havde set sig sur på dem?

 3. Jeg er enig – det bliver nemmere fra et amerikansk firma, så kritisere kunne man sagtens! Det er der sikkert også nogen der vil gøre. Og hvis dette havde været et juleeventyr, og Lundbeck havde været juleengle, så havde virksomheden lukket salg og produktion af pentobarbital.

  Men det er ikke en særligt realistisk tankegang. Selv om Lundbeck fjernede lægemidlet helt fra det globale marked, ville der formentlig være andre medicinalvirksomheder der producerede og solgte det. (Det er et gammelt lægemiddelstof, så det er formentlig ikke rettighedsdækket overhovedet – uden at jeg har checket.) Fjernelse af Nembutal ville heller ikke standse henrettelser i USA: Man kan altid finde på noget at henrette mennesker med.

  I den virkelige verden er der fra Lundbeck også et hensyn til egen økonomiske bundlinie.
  Så – Lundbeck har hermed, på bedste og mest økonomiske vis set fra deres synspunkt, vasket hænder. Det er meget nydeligt gjort.

  Glædelig jul!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: