Skip to content

Medicin og naturmedicin

06/10/2011

En af mine fagfæller sagde idag med et lunt smil, at “I Danmark mener vi jo egentlig at medicin skal være gratis – eller meget billigt – næsten gratis. Men det er i orden at betale hundredevis af kroner for en pose nede i Matas med et billede af nogle blade på.” Danskere køber ingefærtabletter, stærke vitaminpræparater, hajbrusk, hybenpulver, fiskeoliekapsler, echinacea-miksturer, homøopatiske dråber – og mange, mange flere. Markedet for kosttilskud, vitaminer og naturlægemidler i Danmark er på lidt over 2 milliarder kroner.

Hvad er hvad? Naturlægemidler (naturmedicin) og kosttilskud er to forskellige ting. Kosttilskud behandles i lovgivningen på linie med mad og bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Naturlægemidler, derimod, behandles i lovgivningen som medicin og hører under Lægemiddelstyrelsen.

Virkning og bivirkning. Naturmedicin kan bruges til lette sygdomstilstande, som for eksempel gigt. Som regel er virkningen dokumenteret, men svag – og et af de vigtigste krav i godkendelsen af et naturlægemiddel er at det ikke har skadevirkninger. Problemet er at markedet for naturlægemidler er helt vildtvoksende, og at naturmedicin bliver rost og anbefalet til alle mulige ting. Der kan stå på internettet at planten matrem, f.eks. “stimulerer appetitten, god til fordøjelsen. Gavnlig mod sej slim i lunger og bronkier. Kan benyttes ved forkølelser og muskelspændinger“. Men hvor kommer den viden fra – en bog fra 1500-tallet? Og vi får citater som dette i aviserne: “Matrem, asp, røllike (foto) og djævleklo… har samme effekt som pillen Ibuprofen. I modsætning til pillen, der blandt andet kan give mavesår, har naturmedicinen ingen bivirkninger. Men der er dog ikke videnskabeligt belæg for virkningen.” [BT]  Det svarer til at sige at matrem har samme effekt som Ibuprofen, men ingen bivirkninger, men vi ved ikke om det har effekt. Det er noget sludder.

Matrem er for resten en plante af rejnfan-familien. Og måske virker det – mod migræne. Der er lavet enkelte undersøgelser der tyder på en svag forebyggende effekt hvis man indtager matrem i begyndelsen af et migræneanfald. Men tilsvarende undersøgelser på “kemisk”, receptpligtig migrænemedicin viser at de er meget effektive og får migræneanfaldet til at gå fra stærk/medium til mild/ingen smerte [kilde: IRT].

Reklamer for naturlægemedicin.  Hvorfor er naturmedicin så populært i Danmark? Jeg tænker at én af årsagerne er at man gerne må reklamere for naturmedicin. Det er nemlig tilladt at reklamere for naturmedicin overfor offentligheden i aviser og blade, på film og radio, samt på skilte, lysreklamer, busser, togstationer etc. [kilde: netdoktor.dk]. Derimod må man ikke reklamere for receptpligtig medicin i offentligheden. Det betyder at vi bliver påvirket af reklamer til at få den opfattelse at naturlægemidler har en god virkning (mod slidgigt, nedtrykthed, osv.), og at bivirkningerne ved at indtage dem er mildere end ved de klassiske lægemidler. De klassiske lægemidler med den effektive virkning? Dem må man ikke reklamere for, så vi bliver aldrig påvirket til at tænke godt om dem. Og på grund af reklamerne for naturmedicinen, får de klassiske lægemidler prædikatet “den kemiske medicin med alle bivirkningerne”. Naturmedicinen og den klassiske medicin kommer til at se lige effektive ud – og så vil vi hellere købe den naturlige medicin – den uden bivirkningerne – og med et billede af blade på pakken.

Reklamer

From → Kommentariatet

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: