Skip to content

M-piller

11/08/2011

En undersøgelse af en ny slags prævention til mænd er fornylig blevet stoppet igen – på grund af bivirkninger. 

“Selv om det er over 50 år siden, at p-pillen blev opfundet, så kæmper forskere og medicinalindustri stadig med at finde en lignende løsning til mænd. De første forsøg med indsprøjtning af et testesteronhæmmende stof, blandt 400 mænd i parforhold fra forskellige verdensdele, var derfor ellers lovende, da det det blev sat i gang. Men i marts blev det stoppet på grund af bivirkninger blandt den ældre gruppe af 40-årige. Hver tiende af mændene blev deprimerede, tog på i vægt, fik mindre sexlyst og akne. »Det er jo ikke værre end kvinders bivirkninger ved brug af p-piller, men jeg spørger også mig selv, hvorfor vi har p-piller til kvinder med så mange bivirkninger,« siger doktor i medicin Michael Zitzmann fra Münster Universitet i Tyskland, der har stået for den tyske del af forsøget. Forsøgene blev stoppet af World Health Organization, der står bag afprøvningen af den nye prævention til mænd.” (kilde: Information). 

Dén lader vi lige stå dér et øjeblik.

P-piller. Jeg må indrømme at jeg har forsøgt at finde gode forklaringer. For eksempel at p-piller med så mange bivirkninger er dem der har været på markedet længe; og at de ikke fandtes bedre dengang og derfor blev godkendt. Men hvordan er det nu med bivirkninger for p-piller? Jo, for en tilfældigt valgt p-pille vil typisk 1-10% af brugerne få kvalme, hovedpine, ømme bryster og/eller humørforstyrrelser. Eller acne (uren hud) og vægtstigning. Det afhænger lidt af hvilken slags p-pille der er tale om – en kombinationspille eller en lavdosispille eller en 4. generationspille (jo, det er der noget der hedder). Bivirkningerne varierer, men de er der – både for de gamle typer og for de nye typer. Så indtil videre må jeg give Kenneth Reinicke, mandeforsker, ret: “Man kan ikke byde mænd helt så meget som kvinder, sådan er den overordnede samfundsmæssige betragtning af køn, og den spiller ind på forskningen og udviklingen af prævention (…)”

Men lad os ikke fortvivle. Der er andre muligheder og andre studier undervejs med præventionsmidler for mænd, for eksempel med injektioner, implantater og plastre. Hvis en lægemiddelvirksomhed ellers lægger kræfterne i, så kan vi have “m-piller”, “m-plastre” eller “m-sprøjter” klar på markedet om fem år. Måske. For: “The joke in the male contraceptive field goes that we’ve always been five years away from male contraception being available.” (The Good Men Project)

Reklamer

From → Nyheder

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: