Skip to content

Find Holger!

30/06/2011

I børnebogsserien “Find Holger” skal du finde Holger i en kæmpestor forskelligartet menneskeflok. Holger har rød/hvidstribet sweater på og en rød/hvid hue, og han burde være snydenem at finde. Det er han så ikke. (Og nogle gange er éns børn vaksere til at fionde Holger end én selv. That sucks.) Sådan kan det også være at finde bivirkninger, når man afprøver ny medicin. Måske bortset fra at man ikke i forvejen ved hvordan Holger ser ud!

Jo flere patienter – jo bedre. Når man afprøver ny medicin i patienter (fase 3-afprøvning), er det lidt forskelligt hvor mange mennesker der deltager i undersøgelsen. Hvis sygdommen er meget sjælden, er der kun få patienter der kan deltage. Hvis sygdommen er meget almindelig, er der mange der kan deltage. Patienterne skal også spørges og sige frivilligt ja, og en del af dem der kunne være med, vælger fra. Når patienterne har fået behandling med den nye medicin, udspørger en interviewer patienterne om deres oplevelser med medicinen, og så mange oplysninger som muligt bliver gemt i en database. Jo flere patienter der er med – jo mere sikkert véd man hvordan virkningen og bivirkningen er.

Viagra blev lavet fordi man fandt en bivirkning – nemlig rejsning! – af en anden ny medicin der blev afprøvet i patienter. Jeg forestiller mig altid at intervieweren sidder overfor en af de mange testpatienter og spørger: “Har du så haft andre bivirkninger under behandlingen?” Og den ældre herre overfor griner lidt i skægget og siger: “Faktisk, så…..”

En sjælden bivirkning – det er når færre end 10 ud af 1000 patienter oplever bivirkningen. Og her render vi ind i et problem. Hvis 1 patient ud af 1000 vil få en alvorlig bivirkning med et nyt lægemiddel, og du har testet den på 1000 patienter – så er det ikke sikkert at den ene bivirkning er dukket op. Og det er ikke engang sikkert at den er dukket op, selvom du har 3000 patienter med. Sådan er statistik. Derfor er der sommetider en ny medicin der kommer i medierne, fordi den har slået nogle mennesker ihjel.

Worst case scenario: Den nye medicin er afprøvet på 3000 patienter, og den har klaret sig rigtig godt – ingen nævneværdige bivirkninger. Alle er glade – myndighederne, lægemiddelvirksomheden, og patienterne. Den nye medicin kommer på markedet og bliver taget af 50.000 patienter… og 45 patienter (cirka 1 ud a f 1000) dør tragisk af en bivirkning! Chok og rystelser går igennem verden; der er store avisoverskrifter med “dræbermedicinen slår til igen”; og lægemiddelvirksomheden bag den nye medicin bliver lagt for had og (specielt i USA) serie-sagsøgt.

Kan man så ikke afprøve ny medicin på flere mennesker? I princippet jo. Men at afprøve ny medicin i patienter er allerede den aller-allerdyreste del af at lave et nyt lægemiddel. At prøve på endnu flere patienter ville koste vanvittig meget tid og vanvittig mange penge. Det vil forsinke ny medicin og gøre den endnu dyrere. Og her tror jeg at vi mennesker må forlige os med at livet – og lægemidler – aldrig bliver en helt sikker affære. Vi kan ikke forsikre os imod alting. Og sommetider kan man ikke finde Holger før medicinen er kommet ud til mange patienter.

Reklamer

From → Faktaboksen

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: