Skip to content

Medicinforsøg på – børn? Pip!

04/05/2011

Hvad synes du? Skal vi lave medicinforsøg på børn? Nej, absolut ikke!, hører jeg dig sige. Jo, det skal vi til. Kontrollerede  forsøg, selvfølgelig. I 2006 blev det lov i EU, at hvis en lægemiddelvirksomhed laver en ny medicin, og hvis den nye medicin kan blive brugt til børn, så skal lægemiddelvirksomheden lave en plan for medicinforsøg på børn. Det hedder en PIP (paediatric investigation plan). Der skal i princippet laves en PIP for al ny medicin. Det er ikke helt pip.

Det er synd for børnene! Ja. Det er altid synd for børn når de skal have medicin. Men hvis en læge spørger forældre og børn om de vil være med til at afprøve en ny medicin, er det fordi 1) det alligevel er nødvendigt at behandle barnet, og fordi 2) lægen og lægemiddelvirksomheden mener at den nye medicin er bedre end den gamle. 

Det er uetisk! Børn skal beskyttes bedst muligt, synes vi. Derfor er vi meget konservative med at udsætte børn for ting, vi synes er risikable. Og vi synes at medicinforsøg virker risikable. Men hvad hvis vi ikke laver medicinforsøg på børn?

Voksenmedicin til børn. Ja, sådan har det været indtil nu. Så sker der følgende: En ny medicin bliver tilladt. Det er en voksenmedicin, afprøvet på voksne. Læger vil begynde at udskrive den til børn der har behov for den slags medicin. Den nye medicin vil blive givet til børn uden meget viden, uden megen kontrol, og kun med et gæt på hvilken dosis der er passende for børn. Hvad er så mest uetisk? At lave medicinforsøg på børn – eller ikke at lave medicinforsøg på børn? Hvad synes du?

Reklamer

From → Faktaboksen, Nyheder

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: