Skip to content

Er min medicin – farlig?!

04/05/2011

Du kommer en dag ud på badeværelset og finder den 6-årige foran et åbent medicinskab i gang med at lege med en håndfuld bøtter og tuber med familiens medicin.  Hvad fortæller du dit barn? At medicin er farligt – ikke sandt?

Vi fortæller tit vore børn at lægemidler er farlige. Men vi voksne glemmer det selv. En gammel schweizer, Paracelsus (1493-1541), kan citeres for denne her: ”Alle ting er gift, og intet er uden gift; kun dosis afgør om en ting ikke er en gift.” Faktum er at der ikke findes ufarlige, bivirkningsfrie lægemidler.

Benefit/risk. Blandt professionelle kalder man det ”benefit/risk”. Det betyder ganske enkelt fordele/ulemper – eller behandling/bivirkning. Et benefit-risk-forhold er ikke noget der er helt nemt at vurdere. Hvis man har livstruende kræft, er det rimeligt at leve med hårtab, kvalme og andre skrappe bivirkninger efter behandlingen. Hvis man bare har hovedpine, er det ikke rimeligt!

Vi fortæller kun om det gode. Det giver bare et kommunikationsmæssigt skisma, for hvis man skal sælge lægemidler, fortæller man om den gode side. ”Vores nye lægemiddel er sikkert og effektivt!” Man mudrer helst ikke sit budskab ved at tilføje – ”men husk lige at al medicin har bivirkninger, og det har denne her også, ihvertfald for nogle af dem der tager medicinen.” Det betyder desværre at vi i befolkningen tror at der findes bivirkningsfrie lægemidler – og vi tror at hvis der er bivirkninger, så er det fordi det er en dårlig medicin, der er dårligt fundet på – og dårligt lavet. Hvis vi endda tager os sammen til at læse bivirkningslisten på indlægssedlen i pakke, bliver vi forfærdede: Det er jo den rene gift!

Medierne. Denne tro springer også ud af medierne. Der findes to arketyper af medieoverskrifter om lægemidler.

Overskrift 1: Mirakelmedicin!

Overskrift 2: Dræbermedicin!

Overskrift 2 (dræbermedicin!) udtrykker som regel forargelse og forfærdelse over at et lægemiddel har vist sig at have bivirkninger – nogle af bivirkningerne kan endda være skyld i at mennesker dør. Men allerede i middelalderen vidste Paracelsus at det er to sider af samme sag. Der findes ikke bivirkningsfri medicin. Og det er vigtigt at lægemiddelindustrien formidler denne helt grundlæggende viden til os herude i samfundet. Det er tvingende nødvendigt at lægge det åbent frem. Ellers tror vi at der er noget I skjuler. Vi tænker: I har lavet en dårlig medicin, har I. Den er dårligt fundet på, og dårligt lavet!

Det er så enkelt som at fortælle det til børnene:

  1. Vores medicin redder liv og livskvalitet.
  2. Vores medicin kan være farlig.
  3. Vores medicin skal behandles med omhu.
Reklamer
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: